Otäck dokumentär

Såg en dokumentär på 2:an igår som hette Blybarnen. Handlade om att företaget Boliden på 80-talet betalade ett företag i Chile för att ta emot kemiskt avfall.
Det chilenska företaget lät dock avfallet ligga utan att behandla avfallet och med tiden byggdes ett bostadsområde upp i närheten. Nu har dom barnen som växt upp intill deponiplatsen fått grova bestående men av olika slag pga. dessa gifter, bla. benskörhet, cancer och skador på nervsystemet. Eftersom ingen som bodde i området visste att det var gifter, så har barnen lekt i arsenik, bly och kvicksilver m.m.
Ingen har tagit på sig skulden, företaget lades ner efter några år. 
Svensken som jobbade som miljöansvarig på företaget på den tiden, följde med killen som gjorde dokumentären ner till Chile, för att se vilka konsekvenser det fått. Fy fasen vad hemskt för han att få träffa alla som är sjuka pga. beslutet han tog på 80-talet. Han jobbar som domare i miljödomstolen idag, vilken merit han hade med sig...?

Jag är lite fascinerad av sådana här dokumentärer. Tycker det är så otäckt hur man för inte alltför så längesedan, trodde att om man inte ser gifterna så finns dom inte, i princip.
BT Kemi i Täckomatorp har ju stått för en av de värsta skandalerna i Sverige. Men tänk vad mycket som inte har upptäckts ännu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0